-
Bulunan Sonuç Sayısı : 70

51. Yargıtay Kararları
ÖZÜ TESCİLİN MÜMKÜN OLMAMASI HALİNDE DAVA KONUSU TAŞINMAZIN DAVA TARİHİ İTİBARİYLE DEĞERİNİN TİCARİ FAİZİYLE BİRLİKTE DAVALIDAN TAHSİLİNE, BU TALEBİN YERİNDE GÖRÜLMEMESİ HALİNDE İSE, ÖDENEN 60.000 TL.NİN ÖDEME TARİHİNDEN İTİBAREN İŞLEYECEK TİCARİ FAİZİYLE BİRLİKTE DAVALIDAN TAHSİLİNE, TAŞINMAZIN TESLİM EDİLMEMESİNDEN KAYNAKLANAN KİRA GELİRİNE MAHSUBEN ŞİMDİLİK 1.000 TL'NİN TİCARİ FAİZİYLE BİRLİKTE DAVALIDAN TAHSİLİNE KARAR VERİLMESİNİ TALEP ETMİŞTİR. KARAR GEREKÇESİNDE "DAVA KONUSU TAŞINMAZ BAŞKA BİRİNE SATILDIĞI İÇİN TAPU İPTAL VE TESCİLİ MÜMKÜN OLMADIĞINDAN...” DENİLEREK TAPU İPTALİ DAVASI KABUL EDİLMEMİŞ İSE DE YARGILAMADA TAŞINMAZIN AYNININ TARTIŞMA KONUSU YAPILDIĞI, BU NEDENLE İLAMIN İNFAZI İÇİN KESİNLEŞMESİ GEREKTİĞİ DÜŞÜNÜLMEKSİZİN ŞİKAYETİN KABULÜ YERİNE YAZILI ŞEKİLDE HÜKÜM TESİSİ İSABETSİZDİR.
58. Yargıtay Kararları
ÖZÜ EVLAT EDİNMEDE ANA VE BABANIN RIZASININ ARANMAMASINA KARAR VERİLMİŞ VE BU ÇOCUĞUN SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMUNDA KORUMA ALTINA ALINMIŞ OLMASI, ANA VE BABANIN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ VELAYET HAKKINI KENDİLİĞİNDEN KALDIRMAZ VE BU SONUCU HASIL ETMEZ. VELAYET KAMU DÜZENİNE İLİŞKİNDİR. MAHKEME, BOŞANMA VEYA AYRILIĞA KARAR VERİRKEN VELAYETİ RES'EN DÜZENLEMEK ZORUNDADIR.
59. Yargıtay Kararları
ÖZÜ TARIM BAĞ-KUR SİGORTALISI SAYILMASI KOŞULU, TARIMSAL FAALİYETİN KESİNTİSİZ SÜRDÜRÜLMESİNE BAĞLIDIR. BU BAKIMDAN DAVADA UYUŞMAZLIK KONUSU OLAN TEVKİFAT OLMAYAN 2000 İLE, 2005 YILLARI ARASINDA, DAVACININ BİR BAŞKA ÜRÜN EKMESİ VE YASANIN ÖNGÖRDÜĞÜ SAİR TARIMSAL FAALİYETTE BULUNMASININ MÜMKÜN BULUNDUĞU HUSUSU DA GÖZETİLMEK SURETİYLE KURUM VE KURULUŞLARA AİT KAYITLARIN BAŞLANGIÇLARI, BİTMİŞSE, BİTİŞ TARİHLERİ, ARAŞTIRILIP BELGELENDİRİLMELİ, DAVACININ BELİRTİLEN SÜRELER İTİBARİYLE TARIMSAL FAALİYETİNE ARA VERİP VERMEDİĞİ KUŞKUYA YER BIRAKMAYACAK ŞEKİLDE BELİRLENMELİ VE TÜM DELİLLER BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLEREK YASAL MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE SONUCUNA GÖRE KARAR VERİLMESİ GEREKİR.
61. Yargıtay Kararları
ÖZÜ SANIĞIN FIRINA GİRMEDEN ÖNCE YOL KENARINDAKİ ELEKTRİK DİREĞİNE BAĞLADIĞI KÖPEĞİNİN YAKINAN TARAFINDAN TAŞLANDIĞINI GÖRMESİ ÜZERİNE YARALAMA SUÇUNU İŞLEDİĞİNİN ANLAŞILMASI KARŞISINDA, HAKKINDA YASAL İNDİRİME YER OLUP OLMADIĞININ TARTIŞILMADAN HÜKÜM KURULMASI BOZMAYI GEREKTİRMİŞTİR.
62. Yargıtay Kararları
ÖZÜ YABANCI MAHKEMENİN MÜŞTEREK ÇOCUKLARIN VELAYETİNİ ANNE VE BABAYA BIRAKMASI TÜRK MEDENİ KANUNUNA AYKIRIDIR. ( MÖHUK. MD. 38/C ) GERÇEKLEŞEN BU DURUM KARŞISINDA İLAMIN VELAYETE AİT KISMI HAKKINDAKİ TENFİZ İSTEĞİNİN REDDİ GEREKİR.
65. Yargıtay Kararları
ÖZÜ CMUK.'A GÖRE DURUŞMANIN SONA ERDİĞİ TEFHİM OLUNDUKTAN SONRA HÜKÜM KURULMASI GEREKİR. DURUŞMANIN SONA ERDİĞİ TEFHİM EDİLMEDEN HÜKÜM KURULMASI USUL VE YASAYA AYKIRI OLUP BOZMAYI GEREKTİRİR.
70. Yargıtay Kararları
ÖZÜ MEDENİ KANUNUN 315. MADDESİNE GÖRE İSTENİLEN NAFAKA, MEDENİ KANUNUN 316. MADDESİNE GÖRE MÜKELLEF OLANLAR HAKKINDA MİRASTAKİ TERTİP SIRASIYLA İTTİHAZ OLUNUR. DAVANIN, DAVALIDAN BAŞKA ÇOCUKLARI DA OLDUĞUNA GÖRE, ONLARIN DA MALİ VE İÇTİMAİ DURUMLARI ARAŞTIRILIP, ONLARDAN DA ALABİLECEĞİ NAFAKA GÖZETİLEREK, SONUCUNA GÖRE DAVALININ PAYI KADAR NAFAKA TAKDİR ETMEK GEREKİR.